Dost Kazanma Sanatı- NUVIT OSMAY

Gothe, « Kardeşlerimi Allah yarattı, fakat dostlarımı ben buldum demiş. Sosyal hayat ancak dostlarla yaşanılırsa, yaşamağa değer. Sabah gazetemizi getiren çocuk, sütçü, bakkal, kasap, çalıştığımız yerdeki kapıcı, daktilo, şube müdürü, daire başkanı hatta genel müdürle bile insan dost olabilir. Dostların güler yüzlü, toleranslı ve sizi adam yerine sayan çevresinde yaşamak insanı mutlu yapar, hem de iş veriminizi arttırır. Bunun için de kendimizi düşünmemek, kendi dar benliğimizin içinden çıkıp da etrafımızdakilerinin dünyasında yaşamak yeterlidir.

Dost kazanmak için Carnegie’nin kuralları:
Birinci kural: Başkaları ile samimi olarak ilgileniniz. Bunun da en basiti selâm vermektir. Selâm vermek, seninle ilgileniyorum, seni görmekten sevinç duyuyorum demektir.
İkinci kural: Gülümseyin. Çinliler; «Gülümsemesini bilmeyen insan dükkân açmamalıdır» derler. Şair diyor ki, gülümseme bütün dillerin üstünde bir anlaşma vasıtasıdır. Kalpten gelen, insan sevgi-sinin, nezaketin sonucu olan gülümseme sizi başka insanların dünyasına sokabilecek yegâne anahtardır.
Üçüncü kural: Bir insan için bütün dillerde en güzel kelime kendi ismidir. Başkalarına isminle hitap ederek çar çabucak dost kazanabilirsiniz.
Dördüncü kural: İyi bir dinleyici olun ve karşınızdakini kendinden bahsetmeğe teşvik edin. Her insanın kalbine giden yol onun alakalarından geçer. İyi dinleyici olmak demek, karşınızdaki ile birlikte düşünmek, onu anlamağa çalışmak ve onun içini boşaltmasına yardım etmek demektir.
Beşinci kural: Karşınızdakini ilgilendiren konulardan söz açın. Disraeli «Bir adama kendisinden ve alakalarından bahsedin sizi saatlerce dinler» der.
Altıncı kural: Karşınızdakine önem verin ve bunda samimi olun. Çünkü insanın kendisine önem verilmesi en büyük ihtiyacıdır. William James «insan tabiatının esas prensibi takdir edilmek arzu sudur» der. Başkalarına önem vermekle onların emek, ümit, çaba ve heyecanlarını kamçılamış, verimlerini artırmış oluruz. Böylece karşılıklı sempati ve dostluk doğmuş olur. Kendimize yapılmasını istediğimiz şeyleri bizde başkalarına yapmaya çalışmalıyız.

Yazar hakkında

DKD Akademi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir